City Break: Budapesta

La jumatatea lunii ianuarie am mers intr-un city break, impreuna cu doua prietene la Budapesta si am ramas placut surprinsa de capitala vecinilor nostri din vest. Am stat patru zile si am vizitat locurile care m-au intrigat cel mai tare, dupa un scurt search pe internet, printre care Bastionul Pescarilor, restaurantul lui Jamie Oliver, Podul cu Lanturi, barul Szimpla Kert, Baile Termale Rudas, Dealul Gellert dar si strazile pietonale cu magazine si cafenele.

In prima seara ajunse acolo am mers in oras sa mancam si, vineri fiind, am decis sa vedem cum se distreaza poporul maghiar. Primul stop a fost Cafe Vian, un restaurant unde ospatarii erau toti baieti si aveau un aer neintentionat de vikingi, foarte macho si amuzanti in acelasi timp, in special cand cantau “happy birthday” cu tortul in mana la doua mese alaturate noua. Plimbandu-ne prin piata Liszt Ferenc am mai vizitat cateva alte puburi, toate dragute si complet diferite unul fata de celalat, pana cand am ajuns la destinatia finala: Szimpla Kert.

IMG-5204

ae14866f-cc77-4c89-8132-f025a4ba144e

Szimpla Kert, un ruin pub in cartierul evreiesc, este de departe cel mai crazy pub in care am fost vreodata! Arata ca si cum este un fost sanatoriu cu multe camere din beton nefinisat pe care clientii au putut sa il decoreze dupa bunul plac, scriindu-si gandurile pe pereti. Spre exemplu, toaleta in care am intrat imi spunea de cel putin 4 fete care facusera sex in ea. Bauturile erau mari si in pahare de plastic, insa atmosfera inedita cu muzica de diferite stiluri in fiecare camera in care intrai compensa acest aspect. Foarte fain mi s-a parut faptul ca in mijlocul pubului se afla o gradina exterioara unde lumea poate fuma si socializa dar care este folosita si pentru proiectii de film in aer liber.

IMG-5320

A doua zi a fost despre sight seeing si culturalizare. Roxana, prietena mea care locuieste acolo a avut grija sa ne explice in detaliu, de pe Google of course, toate aspectele istorice ale locului. Am traversat din Pesta in Buda pe Podul cu Lanturi care era impresionant pentru vederea pe care o oferea. De pe pod puteai vedea ambele maluri si frumoasele cladiri istorice. Am decis sa petrecem prima parte a zilei in Buda, vizitand Bastionul Pescarilor si restaurantul lui Jamie Oliver. Vederea din Bastion, care a fost aproape distrus in al doilea razboi mondial, este de-a dreptul minunata si ne-a facut sa uitam de frigul lunii ianuarie. In restaurantul lui Jamie am mancat lasagna, care a fost buna dar nu cea mai buna din cate am mancat pana acum. Detaliile restaurantului, insa, m-au impresionat in mod placut lucru care mi-a dovedit inca o data avantajele unui brand puternic.

IMG_5274IMG_6967 (2)

Seara de sambata am decis sa o petrecem la Baile Termale Rudas, unde, pe timp de noapte am facut baie in aer liber! Nu imi puteam imagina nici in ruptul capului cum este posibil asa ceva, lucru care m-a intrigat extrem de tare. Am mers afara in costum de baie la o temperatura cu minus, dupa care am intrat in baia cu apa calda. Experienta a fost putin umbrita de aspectul ca incontinuu ma gandeam cum va fi oare cand o sa iesim de acolo, insa nimeni nu a racit ceea ce inseamna ca nu a fost chiar atat de rau. Ne-am distrat pe cinste in aceasta cada putin mai mare unde eram inconjurate de cupluri, insa ne-am concentrat privirea asupra peisajul minunat de unde vedeam Dunarea pe o parte si muntii acoperiti de zapada in cealalta parte.

IMG-5487

Duminica ne-am petrecut-o in cafenele si magazine pentru ca a fost o zi ploioasa iar seara am facut un tur al orasului cu masina. Am mers pe Dealul Gellert care ofera o priveliste pe care sincer va recomand sa nu o ratati in caz de ajungeti in Buda. Tot frigul si vantul pe care le simteam in acele momente nu ma puteau face sa imi dezlipesc ochii de la acele luminite mici ale podurilor si ale cladirilor din zare.

29b25b7e-51f5-46a4-ad51-4437144764d2

Intr-un final va pot spune ca mi-a placut la Budapesta si va recomand sa mergeti si voi daca nu ati fost. Mancarea a fost buna oriunde am mers si oamenii primitori. Majoritatea vorbesc engleza si e destul de usor sa primesti ajutor. Orasul este foarte curat si traficul bine fluidizat, comparandu-l cu cel din Bucuresti. Mi-ar placea sa revin pe timp de vara sa ma pot bucura si mai mult de experientele outdoor.

IMG-5408

xx Anca Stoica.